2018 m. balandžio 25 d., trečiadienis

Išmanusis miestas - nuolatinis skaičiavimas ir matavimas

Miestas “išmaniu” tampa tuomet, kai valdžia priima protingus ir racionalius sprendimus. Ši banali tiesa yra paprasta ir visiems žinoma, bet sunkiai įgyvendinama. Dažnas miestietis nebetiki politikų ir valdininkų sprendimų teisingumu. Ko trūksta, norint pasiekti gerų rezultatų?



Mažiau žodžių, daugiau skaičių
Problemos prasideda jau rinkimų laikotarpiu, kuomet politikai ima ruošti ir skelbti programas. Politinės programos dažnai būna paremtos skambiais šūkiais, lozungais (aišku yra išimčių), “didingais tikslais”, tačiau trūksta konkretumo. Geriausias “konkretumo” draugas - skaičiai. Kiekvienas tikslas turi būti apibrėžtas vienu ar keliais indikatoriais. Vienas populiaresnių pažadų - “sumažinsim savivaldybės valdininkų skaičių”. Tačiau tai visiškai abstraktus, nieko nereiškiantis šūkis. Jeigu bus atleistas 1 valdininkas, politikas jau galės teigti jog sumažino. Ar tikrai rinkėjas to tikėjosi? Ko tikėjosi rinkėjas, balsuodamas už šį šūkį? Niekas negali to pasakyti, nei laimėjęs politikas, nei balsavęs už jį rinkėjas. Įvyko elementarus nesusikalbėjimas bei žaidimas emocijomis.
Situacija kardinaliai kinta, kuomet atsiranda skaičiai. Žymiai suprantamiau skamba šūkis “sumažinsiu savivaldybės valdininkų armiją iki 100 darbuotojų”. Nebelieka jokių dviprasmybių, abejonių. Rinkėjui aišku ko tikėtis, politikui aišku ko siekti, valdininkui irgi viskas aišku.
Pasibaigus kadencijai “suskaičiuoji viščiukus” ir matai, ar tavo išrinktas politikas patikimas žmogus bei savo žodžio savininkas. Gal tik pažadukas bei plevėsa, neturintis nieko bendro su realybe.

Skaičiai realiu laiku
Be pačio skaičiaus labai svarbus ir jo pateikimo laikas. Išmaniam mieste indikatorių reikšmės privalo tapti viešos bei prieinamos nedelsiant, kai tik naujas faktas užfiksuojamas. Būtina demokratijos sąlyga - nuolatinė aktyvių piliečių kontrolė ir spaudimas vykdyti pažadus. Tačiau norint rinkėjui politikus “kontroliuoti”, reikia žinoti faktus realiu laiku. Tarkim politikas pateko į valdžią pažadėjęs, jog sumažins miesto užterštumo kietosiomis dalelėmis (KD10)  maksimalias reikšmes iki 20 µg/m3. Tačiau kas iš to pažado, jeigu daviklių fiksuojama informacija paviešinama metų arba kadencijos gale. Žymiai aktualiau, kai kasdien gali užmesti akį į statistiką, ir matai pokyčius. Tiek politikas, tiek jo rinkėjas žino,jog vakar priimti sprendimai yra teisingi ir duodama naudą. Jeigu parametrai nekinta arba blogėja - nedelsiant reaguoti ir priiminėti naujus sprendimus.

Protingi indikatoriai
Užsižaidus su įvairiais indikatoriais, labai svarbu nepamiršti sveiko proto ir vieno svarbiausių gamtos dėsnių - viskas susiję. Vieno skaičiaus “gerinimas” gali iššaukti kitų parametrų blogėjimą, todėl labai svarbu prieš atliekant pokyčius, nustatyti kokie mums svarbūs parametrai susiję ir stebėti visumą, arba išvestinius KPI, kurie parodys sprendimų naudą/žalą. Sugrįžkim prie straipsnio pradžioje minėto pavyzdžio apie “valdininkų armijos mažinimą”. Idėja sumažinti biurokratų skaičių atrodo labai patraukli, nes miestas sutaupys pinigų, išnyks procesų dubliavimas ir t.t. Tačiau mums žymiai aktualesni kiti skaičiai: per kiek laiko išduodami įvairūs leidimai ir licenzinjos, kiek laiko trunka gyventojų klausimų nagrinėjimas, padarytų klaidų kaina ir skaičius. Kas iš kelių tūkstančių eurų sutaupymo, jeigu statybų leidimo teks laukti pusę metų?

Pastaruoju metu daugelyje miestų kilo apšvietimo sistemų modernizavimo vajus. Prieš keletą metų atsiradus LED technologijos šviestuvams, senieji (naudoja natrio lempas) su didžiuliu užsidegimu išinstaliuojami. Politikui, norinčiam pasirodyti labai moderniu, tai aiškus būdas pelnyti rinkėjų palankumo. Tačiau norint įsitikinti šios technologijos pranašumu, būtina pažvelgti į skaičius ir atsakyti į tokius klausimus:
Kiek sutaupoma elektros naudojant LED šviestuvus, kai jų apšviestoje teritorijoje turime tokį pat apšvietimą (matuojama liuksais)?
Kiek per metus kainuoja aptarnavimo kaštai, lyginant su senaisiais?
Per kiek laiko atsiperka investicijos į naujus šviestuvus?

Stebint daugiau parametrų realiu laiku tampa aišku, jog drastiški sprendimai, reformos gali atnešti daugiau žalos nei naudos. Visada galioja vienas iš konservatoriškų principų “geriau ne revoliucija, o evoliucija”. Pokyčiai įvairiose srityse būtini, tačiau reikia žvelgti plačiau ir stebėti visos sistemos rodiklius, priešingu atveju gausime daugiau problemų nei naudos.

Išvados
Politikų, norinčių modernaus ir klestinčio miesto pagrindinė užduotis - sutarti dėl svarbiausių indikatorių ir jų matavimo realiu laiku būdų. Pasirūpinti šių rodiklių viešumu. Kai pastaroji užduotis baigta ir aiški, galima galvoti apie pokyčius ir konkrečių rodiklių gerinimą. Darant bet kokius veiksmus reikia nuolat stebėti visų indikatorių pokyčius. Tik taip galime išvengti klaidų, neargumentuotų ginčų ir pinigų bei laiko švaistymo.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą