2020 m. gegužės 1 d., penktadienis

Kosmoso naujienos 2020.04

Skaitant žiniasklaidą atrodo, jog be viruso ir lyg katinų per morčių besiriejančių politikų, pasaulyje daugiau nieko įdomaus nevyksta. Ačiū Dievui taip nėra. Tereikia pažvelgti į dangų (arba į kosmoso naujienų portalus) ir pamatysit, kad verda žymiai įdomesnis gyvenimas.


Balandžio gale Lietuvos įmonė „NanoAvionics“  pasirašė kontraktą su NASA dėl nanopalydovo 12U bazinės platformos kūrimo, kuri bus naudojama JAV kosmoso agentūros vykdomuose Saulės burės eksperimentuose.

NASA, USGS ir JAXA bendrų pastangų dėka turime labai detalų Mėnulio žemėlapį. Video apie tai: https://www.usgs.gov/media/videos/unified-geologic-map-moon

Balandžio 30 dieną NASA paskelbė tris kompanijas, kurios rūpinsis žmonių grįžimu į mėnulį 2024 metais. Tuo rūpinsis 3 privačios kompanijos: Blue Origin, Dynetics and SpaceX. Tam amerikiečiai skirs $967 milijonus.

SpaceX pranešė, jog atliko visus reikiamus savo erdvėlaivio Crew Dragon testavimus. 2020 m. Gegužės 27 d. ši privati kompanija astronautus Doug Hurley ir Bob Behnken ketina siųsti į tarptautinę kosminę stotį (ISS). Tai bus liūdna diena rusų valstybinei įmonei Roscosmos, kuri iki šiol skraidino astronautus už didelius pinigus (planuojama, jog SpaceX skrydžiai bus pigesni).

Šių metų vasarą NASA startuos nauja misija į Marsą. Bus siunčiamas marsaeigis Perseverance (atkaklumas), kuris toliau rinks svarbią informaciją apie šią planetą. Surinkti duomenys bus gyvybiškai svarbūs pirmiesiems atsronautams kurių siuntimas planuojamas dar šį dešimtmetį.

SpaceX kompanija pagaliau atsižvelgė į pasaulio astronomų skundus, jog Starlink ryšio palydovai trukdo stebėti dangų ir sugalvojo naują dangą, kuri nebus taip matoma per teleskopus.

„SpaceX“ naujausios kartos raketos „Starship“ (ji greičiausiai gabens pirmuosius žmones į Marsą) prototipas balandžio 27 d. Boca Chica, Texas išlaikė labai svarbius slėgio bandymus, kurie prieš tai sunaikino tris pirmtakus.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą